Хепатит A и B

20.11.2018

Какви са разликите между видовете хепатит

Хепатитът представлява възпаление на черния дроб, като това е неспецифичен термин за обозначаване на това заболяване. Първите проявления на острата му форма протичат без симптоми или се наблюдва пожълтяване на кожата и/или очите, повишена температура, загуба на апетит, мускулни болки, гадене, умора, повръщане, диария или виене на свят. Усложнеинята, които могат да възникнат вследствие от хепатита са много сериозни, като те включват увеличаване на риск от развитие на рак на черен дроб, развитие на хроничен хепатит, чернодробна недостатъчност и др.

Съществуват различни видове хепатит (A, B, C, D, E, F, G, както и токсични хепатити /лекарствени, алкохолни, натравяния с гъби/ и автоимунни. Хепатит А и Б са най-популярни, като за тях има ваксина. Инкубационният период се определя от вида на вируса.

Инкубационният период за хепатит Б, С и Д /те се предават по кръвен път/ е 6 месеца; периодът за А и Е /предавани по хранително-контактов път/ е 4 седмици. Хепатитът се диагностицира чрез кръвна проба, която може да покаже дали има покачване на чернодробните ензими.

Хепатит А се предава по чревен път, като острата му фаза има продължителност от 4 до 6 седмици. Понякога е придружена с жълтеница, увеличен черен дроб и отпадналост. Обикновено след прекаран остър хепатит са необходими месеци за пълното възстановяване на организма. Лекарствата могат да бъдат спрени едва след преминаване на острата фаза на болестта. След това специална диета и почивка са нобходими на болния, за да се възстанови.

Хепатит Б е заболяване, което се причинява от вирус (HVB). Този вид хепатит е наричан „тихият убиец“, а в миналото е наричан „серумен хепатит“. Протича остро и хронично.

Хепатит Б е хроничен, когато вирусът е останал в кръвта шест месеца след заразяването, докато острото протичане е с продължителност до 6 месеца. Ако се допусне да стане хроничен, хепатит Б остава нелечим до края на живота. Разпространява се предимно по кръвен път (кръвопреливане, кръвни манипулации, споделени спринцовки при наркомани, татуиране, акупунктура, хемодиализа, фекално замърсяване на вода, заразена храна, къпане в басейни, по полов път, от майка на новородено при раждане). Болестта убива много хора (над 1 милион годишно). Поради безсимптомното протичане на болестта много хора не знаят, че са заразени. За хепатит Б има ваксина.

Хепатитите могат да се дължат също така на: паразитни и инфекциозни болести (ХИВ, Епщайн Бар вирус, херпес, Лаймска болест, тифус, тифоидна треска); улцерозен колит; болест на Кавазаки и други.

Хепатитите са инфекциозни болести на черния дроб, по-често предизвиквани от вируси, рядко от паразити. Вирусните се различават по начините на предаване, инкубационните периоди, тежест и продължителност на заболяването, както и възможността да премине в хронично.

Хепатит А е болест на ниската лична хигиена – от замърсена вода, храна, мръсни ръце. Хепатит В се предава при преливане на заразена кръв, използване на замърсени спринцовки и по сексуален път.

Скритият период на хепатит А е до по-малко от 2 месеца, докато при хепатит В този период може да стигне и до 6 месеца. Хепатит А е по-леката форма, заболяването протича за около два месеца с възстановителен период около половин година.

Болестта не преминава в хронична. Хепатит В е по-опасна и тежка форма на болестта, която може да мине в хронична. Проявленията на хепатитите са обща слабост, треска и повишена температура, силно намален апетит, гадене, може и повръщане, болки в черния дроб, разстройство.

В различни периоди според вида хепатит се появява и жълтеница. Дейността на черния дроб е свързана с трансформациите в организма, които се ръководят от Пита енергията. Черният дроб произвежда жлъчка, необходима при храносмилането и преобразува веществата, потребни за метаболизма:

  • мазнини
  • белтъчини
  • въглехидрати
  • витамини

Разбалансираната Пита може да доведе до натрупване на токсини от лошото хранене, които да блокират жлъчни пътища, може да предизвика и “прегаряне” на канали.  Всички фактори, усилващи Пита Дошата, спомагат за поява на хепатитите.

От храненето това са горещите храни, тежките мастни ястия, рафинираните въглехидрати. Сред основните рискови фактори за чернодробните заболявания, включително и хепатитите, е и алкохолът. Претоварването с неподходящи храни и алкохол затормозява преработвателната дейност на черния дроб, тя отслабва.

Съществен негативен ефект е намаленото образуване на жлъчка. Наред с храните, за чернодробните увреждания могат да допринесат и някои потискани негативни емоции – за Аюрведа физическото, емоционалното и мисловното начало са в единство. На черния дроб вредят завистта, ревността, омразата.

Билки за лечение на хепатит А и Б | Ayurvedasofia.bg

Лечение

Лечението на острите хепатити Аюрведа провежда, като намалява Пита дошата, за да я върне в баланса. Това става, като се използват храни, билки и масла с характеристики, противоположни на нейните.

Пита се характеризира като мазна, гореща, лека, течна. Ако например се ядат горещи храни, това допълнително ще я усили и ще влоши заболяването. И обратно – хладките храни ще я охладят и намалят.

Този принцип се прилага при целия комплекс от лечебни средства и методи за намаляване на Пита енергията. Едновременно с това се препоръчва умствена и физическа почивка, спиране на секса.

При заболяване от хепатит, трябва да се премине изцяло на вегетарианско хранене, особено полезни са зелените пресни зеленчуци. Ограничават се киселите, солените и остри храни, рафинираните въглехидрати, сирена, масла. Препоръчва се боб мунг, който се смила лесно, а 30 на сто от съдържанието му са протеини, които се усвояват бързо от организма.

Подходящи са ориз басмати, кихади, елда. След седмица пречистваща монодиета, храната започва да се разнообразява, включват се и зеленчуците.

От подправките при готвенето могат да останат куркума, резене, кориандър. Куркумата може да се използва и като билка със сок от алое в съотношение една лъжичка куркума и половин лъжичка сок 15 минути преди обедното и вечерно хранене.

Смесването става непосредствено преди приема. Полезно е също така до 6 грама трифала малко преди лягане; две лъжички дневно бхумиамалаки на празен стомах и др. Дори при поява на подобрения, аюрведа лечението не трябва да се прекъсва, с възстановителния период може да стигне до над половин година.

Ако острият хепатит се е развил в хроничен, освен средствата, прилагани за острия, могат да се използват и допълнителни. Може например да се взема чаванпраш – три пъти на ден по лъжичка; Шатавари на празен стомах – по лъжичка половин час преди закуска и час-два преди лягане, пие се с мляко. Разбира се, всичко това трябва да е при консулт с аюрведа лекаря.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *