Отпадналост

08.01.2019

Причини за общата отпадналост

Общата отпадналост е често срещано състояние. Още от сутринта се чувстваме безсилни. Не ни се върши нищо; настроението е понижено, вяло, мъчи ни някаква необяснима тревожност, натегнатост; сънливи сме. Бързо се изморяваме даже и от лека физическа дейност; имаме болки в мускулите или ставите; замаяни сме, разсеяни, не можем да се концентрираме за работа.

Раздразнителни сме, включително и от светлината или от шумове, на които обикновено не сме обръщали внимание, и т.н. Ако това продължава с дни, говори за здравословен проблем, а не просто за обикновена умора след някакво по-интензивно физическо или умствено натоварване.

Този проблем може да е свързан с болест – на сърцето, белите дробове, инфекциозни заболявания. Така например голяма част от пациентите, получили инфаркт, са се оплаквали от отпадналост преди инцидента; сред симптомите на белодробните инфекции е и отпадналостта; хепатитите, маларията, ХИВ и т.н. също предизвикват омаломощаване на организма и обща отпадналост.

Сред основните причини, които могат да предизвикат отпадналост, е и храненето. Това може да стане даже и ако не се лишаваме от храна, но се храним неправилно и не осигуряваме на организма важни за него вещества –  желязо, магнезий, витамин  В 3 и В 12, витамин С и др.

Освен това, като се храним нездравословно, се получава наднормено тегло или по-тежката му форма – затлъстяване. Това не е въпрос само на външен вид, а на натрупване в тялото на излишни вещества, включително и на токсини, които пречат на естествената работа на органите. Така лесното задъхване например и обездвижването допринасят за общата отпадналост през целия ден.  

Причина за нея може да е и продължаващ дълго време стрес, предизвикал биологични изменения в процесите в тялото или и психологични проблеми. Известно е например, че освен че изтощава организма, стресът води до диабет, за който може да не знаем, че имаме хронично главоболие, болести на червата и стомаха, тревожност, депресия и др.

Лекуване на отпадналост с Аюрведа | Ayurvedasofia.bg

Аюрведа лечение

За Аюрведа постоянната умора се дължи на отклонения при две от трите енергии / Доши/ в тялото – Вата и Пита. Но тъй като Вата осъществява всички движения, включително и енергийните потоци, тя може да блокира и Кафа – третата енергия, която отговаря за състоянието на различните течности в тялото. Така се нарушава равновесието между трите Доши, което е зададено при раждането и което е идеалното състояние за стабилно здраве.

Когато се получат такива съчетани енергийни нарушения, настъпват и съчетани заболявания, защото се нарушава дейността на органите и системите, ръководени и от трите Доши. Връщането на Дошите в баланса става чрез подходящо хранене, премахване на токсините от тялото, масла, билки, практикуване на йога.

Вата отговаря за редуването на дишане и издишване, нервните импулси, психологическото състояние, кръвообръщението  и т.н. Излизането й от баланс води до нарушения във всички тези системи. Дори тиковете, които са неволни движения, са свързани с отклоненията на Вата.  

Освен че може да предизвика болести, които да доведат до отпадналост, Вата може да усили хроничната умора с чувство на неудовлетвореност, самота, тревожност, усет, че сме изгубили контрола и сме безсилни, смяна на настроенията, депресия. Връщането й в баланса става чрез влажни храни, по-редки, топли и по-мазни, да са сготвени.

От продуктите са подходящи червена леща, ориз, боб мунг, пшеница, жълт грах, овес и др. От билките и подправките се използват босилек, кардамон, черен пипер, канела, кимион, карамфил, джинджифил, сминдух и др., а от маслата за обливане и масажи – сандалово, зехтин, кокосово.

Слабият храносмилателен огън, свързан с Пита, води до натрупване в тялото на токсини, вредни за клетките и запушващи енергийните канали. Храната за успокояване на Пита трябва да не е пикантна и да е хладка, подходящи са ориз басмати, кафява леща, овес, мунг-дал, ечемик, грах, пшеница. От билките за успокояване на Пита се използват алое, трифала, нийм, катука и др.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *