Невъзможност за повишаване на теглото

17.11.2018

Кога ниското тегло е проблем

Невъзможността за повишаване на теглото и загубата на килограми понякога е състояние, съпътствано с понижаване на телесна маса без то да е желан резултат от диети и физически упражнения. Като цяло това е признак за намаляване на жизнената енергия и спад в имунната система, което ни прави по-лесно уязвими и предразположени към развитие на болестни състояния. Поради отслабената мускулатура се понижава и физическата издръжливост на човека.

Отслабването може да възникне в резултат на загуба на телесна течност, мазнини или мускулна маса (за необяснимо се счита понижаване на 5% от теглото на човека в рамките на 6-12 месеца). Понякога това състояние е придружено от липса на апетит, проблеми със съня, раздразнителност и психическа неразположеност. Ако състоянието се влоши много може да се стигне до бързо стареене на тъканите, общо изчерпване на организма, което може да се изрази в понижено либидо, падане на зъби, косопад и т.н.

По принцип, ако не предизвиква увреждане на здравето, ниското тегло не е проблем. Много хора са слаби просто, защото генетично са устроени така, както и защото се чувстват добре с по-малко килограми. Теглото се определя също така от много фактори, след които са общото здравословно състояние, прием на калории, възраст и редица други.

Внезапната загуба на килограми и невъзможността за повишаване на теглото се счита за индикация за наличие на здравословен проблем. Тя може да се дължи на:

  • психични и поведенчески разстройства(анорексия невроза, депресия, тревожност, булимия, разстройства породени от прием на наркотични вещества, алкохол, паническо разстройство, стимуланти, деменция)
  • болести на еднокринната система (болест на Адисон, захарен диабет, недостиг на цинк в храната, Базедова болест, вродени нарушения на обмяната на веществата)
  • инфекциозни и паразитни болести (чревни паразити, СПИН, вирусен хепатит, туберкулоза)
  • болести на нервната система(Алцхаймер, Паркинсон, амиотрофична латерална склероза)
  • болести на храносмилателната система(възпалително заболяване на червата, язва, болест на Крон, хроничен колит, синдром на раздразненото черво, токсично увреждане на черния дроб, хронична диария, язва на дванадесетопръстника);
  • новообразувания(рак на жлъчен мехур, панкреас, черен дроб)
  • болести на костно-мускулна система(ревматоиден артрит);
  • болести на респираторна система(астма, ХОББ);
  • инфекция на пикочните пътища, бъбречна недостатъчност; застойна сърдечна недостатъчност; както и някои фактори, които оказват влияние върху общото състояние – тютюнопушене, преумора, химиотерапия, стрес; както и като страничен ефект от прием на медикаменти(лаксативи, лекарства за щитовидна жлеза);

Не е задължително всички слаби хора да качват килограми. Ниското тегло може например да е обусловено генетично. Ако слабият човек е в кондиция, без здравословни проблеми, не е нужна промяна.

Ако обаче често получава инфекции, което е белег на слаб имунитет, световъртежи, сърцебиене, лесно се уморява, има нарушения в координацията и т.н., трябва да потърси лекарски консулт дали това не е свързано с ниското тегло и невъзможността да го покачи. И ако е така, да вземе мерки да увеличи килограмите си.

Ниското тегло и невъзможността да се увеличи телесната маса Аюрведа отнася основно към хората с преобладаваща доша Вата. По принцип те са дребни и даже много да ядат, трудно наддават килограми.

Вата олицетворява въздуха и пространството, за хората от този тип са характерни движението и лекотата – по-дребни са, движат се бързо и леко, бързо говорят, с лекота се сприятеляват. Като въздушното течение, те са непостоянни, което в битов план се отразява например на хаотичното им хранене.

Ако Вата дошата излезе от равновесие, даже да не е водеща в енергийния баланс с Пита и Кафа, може да доведе до загуба на тегло и невъзможност за покачване на килограми. От храненето Вата енергията се усилва и се дисбалансира най-общо казано от леките и сухи храни, студените ястия и напитки.

Ветровитото и студено време, честите пътувания и промени в дневния режим също й влияят усилващо, защото са с характеристики, сходни на нейните. Тъй като организмът е едно цяло на физиологична, психична и умствена същност, върху Вата въздействие оказват и чувствата – например безпокойството, страх, нервност.

Друга причина за невъзможността за повишаване на теглото може да е разбалансирана Пита. Тази енергия отговаря за храносмилането и разграждането на веществата за усвояване от организма. Ако метаболизмът е бърз, това е пречка за натрупване на тегло. В такъв случай трябва да се прибегне към успокояване на Пита.

Аюрведа трапеза от билки | Ayurvedasofia.bg

Надаване на килограми с Аюрведа

Когато ниското тегло е свързано с намаляване на жизнените сили на човека, Аюрведа има редица начини за достигане на здравословните килограми.

За целта аюрведа лекарят трябва да определи Дошовия тип – коя енергия е водеща за типа тяло на пациента и какви са конкретните енергийни отклонения. По принцип за ниското тегло се балансират Вата и Пита, но при лечението трябва да се съобразят и евентуалните нарушения при Кафа, защото отклоненията обикновено са комбинирани. Още повече, че от Вата – дошата на движенията, зависят и другите две енергии, защото потичането им в тялото се осъществява чрез Вата.

Наддаването на килограми с Аюрведа става чрез диета, пречистване, прием на масла и билки, специализирани маслени масажи, йога упражнения и медитации.

В случая с ниското тегло по принцип се използват солени, кисели и сладки храни и подправки. Подходящи са кореноплодните, масло, ядки, цели зърна, млечни произведения, захар. Препоръчително е храната да се омаслява с кокосово масло, сусамово или с маслото Гхи. Тя трябва да е топла и прясна. Добре е зеленчуците да са готвени, а за мускулна маса да се включват сирене, извара, боб, леща.

Аюрведа включва разнообразно хранене, като съобразява балансирането на дошите с пълноценен прием на всички необходими за организма вещества. Хранителният режим се съчетава с маслени облизвания и масажи, като сусамовото масло например. То успокоява Вата, има пречистващ ефект и подобрява процесите на метаболизма.

Успокояването на Вата включва и избягване на стресови ситуации, полезни са разходките сред природата. Важно е също да си осигуряваме и пълноценна почивка с достатъчен сън – нощното лягане да е към 22 часа.

От билките се използват ашваганда, шатавари, женско биле и др., приемани с мляко. За здравословно  наддаване на килограми се препоръчва чаванпраш, има и редица други.

За целенасочено балансиране на Пита се използват охлаждащите кимион, джоджен, естрагон, мента, кориандър и т.н., както и различни комбинации.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *