Лекува ли се диабет с Аюрведа?

14.11.2018

Диабетът често се нарича „мълчалив убиец”, защото идва незабележимо, бавно и без първоначални симптоми. Понякога могат да минат години, преди човек да се реши да си направи изследвания и да установи, че вече е болен от диабет.

Какво е диабет?

Диабетът е заболяване, при което захарта не се метаболизира правилно от организма. Съществуват два основни типа диабет – тип 1 и тип 2.

  • Диабет тип 1 е заболяване, при което организмът изобщо не произвежда инсулин. Това е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува и унищожава панкреасните клетки, които произвеждат инсулин.
    То е рядко, генетично състояние и към момента е нелечимо. Пациентите, които страдат от този тип диабет до края на живота си се нуждаят от инсулинови добавки, за да може организмът им да функционира правилно.
  • Диабет тип 2 е заболяване, при което организмът не може да произведе достатъчно инсулин, който да метаболизира захарите правилно. Това води до увеличаване нивата на кръвната захар, а оттам до нарушаване функциите на целия организъм.

Лекува ли диабет Аюрведа?

Този въпрос си задават всички, които са диабетно болни или имат симптоми за диабет и отговорът е, че Аюрведа може да предложи адекватно и ефективно лечение на диабет.

Аюрведичен подход към диабета

Заболяването, което днес е четвъртата по смъртност причина в развитите страни и една от причините за коронарна болест и инфаркт е било познато на индийските лекари и подробно описано в аюрведичните текстове преди повече от 3000 години.

В индийската холистична медицина диабетът е известен като Madhumeha, което в превод от санскрит означава „медена урина”. В древните писания се описват причините и симптомите на заболяването, както и начините за лечение.

Аюрведическите практикуващи лекари лекуват диабета с многостранен подход, който включва диетичен режим и промяна на начина на хранене, терапии като Панчакрма и shirodhara за пречистване на системата, билкови препарати, йога, дихателни упражнения и медитация.

Аюрведа признава многофакторната природа на диабета, като се позовава на генетичните маркери, конституцията и натрупаните дисбаланси според типа доша на болните от диабет.

Лечението на заболяването е трудно, изискват се постоянство и много търпение, но крайните резултати, които се постигат с холистичните аюрведични методи на лечение дават много добри резултати.

Принципи на лечение на диабетно болни, които се прилагат в Аюрведа

Лечението, прилагано от индийската холистичната медицина има за цел не само да балансира нивата на захарта, но и да подмлади организма и да насърчи положителната промяна в живота на пациента. Аюрведичните билкови лекарства и терапии работят върху основната причина на заболяването, укрепват имунната система, подобряват храносмилането и помагат на пациента да води цялостен здравословен живот.

Лечебните билкови препрати и препоръчваните терапии за лечение на диабет подмладяват клетките на организма, което им позволява отново да произвеждат инсулин правилно.

Начините на лечение, прилагани от аюрведа лекарите не само са много ефективни, но при диабет тип 2, особено ако е установен в ранен етап, процесите са напълно обратими.

Видове диабет според Аюрведа

В Аюрведичната индийска медицина, всяка една болест в човешкото тяло възниква вследствие нарушаване баланса на трите доши – Кафа, Пита и Вата, затова и вниманието е насочено към установяване на дошата и нейното балансиране.

Диабет Кафа

Този тип диабет се проявява заради нарушен енергийния баланс на Кафа доша. Дисбалансът на тази доша се свързва със затлъстяването вследствие прекомерната употреба на сладки храни.

Когато човек прекали с храната и тялото му затлъстее, функционалната активност на панкреаса намалява, тъй като не може да преработи захарта и нивото на Кафа в стомаха се увеличава. След това Кафа прониква и в другите тъкани, което е съпроводено от появата на симптоми като често уриниране и потъмняване на урината.

Диабет тип Кафа има 10 подтипа, но добрата новина е, че това е диабет тип 2 и този тип диабет заедно с всички негови подтипове са напълно лечими, ако бъдат установени в ранен етап.

Диабет Пита

При този вид диабет повишените нива на Пита се натрупват в тънките черва, придвижват се до черния дроб и панкреаса и така затрудняват работата им. Диабет тип Пита има още шест подвида, но също спада към диабет тип 2 и е напълно лечим според Аюрведа.

Диабет Вата

Този тип диабет е диабет тип 1 и при него има първоначално нарушение на баланса на Вата доша. Този диабет е нелечим, но нивата на инсулин могат да бъдат стабилизирани.

Лечението, което Аюрведа прилага при пациенти, болни от диабет тип 1 поддържа нивата на захарта в приемливи граници, което намалява значително ежедневно приеманите дози инсулин.

Как работят методите за лечение на диабет?

За да отговорим на въпроса лекува ли диабет Аюрведа и какви методи прилага, то първо трябва да поговорим за самата Ведическа наука. Според нея, за да е здрав човек, то той трябва да живее в хармония със себе си и природата, да се храни балансирано и да поддържа баланса в тялото, душата и ума си. Всеки един дисбаланс, ако не бъде коригиран, може да доведе до появата на различни заболявания, включително и диабет.

А той, диабетът се проявява най-често след дисбаланс на някоя от дошите, който пък се проявява заради нарушения в начина на хранене.

Затова, преди започване на лечение на диабет, пациентите задължително преминават през диагностика, която да определи както конституцията и дошата, така и вида диабет, от който пациента страда или проявява симптоми.

Взимат се под внимание освен горепосочените фактори, така и възрастта, степента на заболяването, начинът на живот и хранене, наследствените фактори, средата, в която живее и т. н.

Билки за лечение на диабет | Ayurvedasofia.bg

Методи за лечение на диабет в Аюрведа

Промяна в храненето и нормализиране на теглото

Диабетът, и особено диабет тип 2 най-често се свързва с дисбаланс на Кафа доша и увеличаването на Tamas и Rajas guna. Излишъкът на Кафа води до увеличение на теглото, а увеличаването на Tamas и Rajas guna водят до леност, летаргия, липса на желание за движение, което ускорява процеса на затлъстяване и оттам появата и развитието на диабет тип 2.

Затова, първото нещо, което Аюрведа препоръчва като мощно оръжие в борбата с това коварно заболяване е нормализиране на теглото, чрез промяна в начина на хранене.

Храненето играе централна роля в лечението на болестите още по времето на Кришна, където в XVII.8 – 10 в разговорите с Бхагавадгита храната е описана като важен фактор за поддържане на добро физическо и емоционално здраве.

Преминаването към балансиран режим на хранене, който изключва сладките, киселите и солените храни е задължително условие за намаляването на Кафа доша и за нормализиране на теглото и нивата на кръвна захар.

Защо ?

Храни като сирене, кисело мляко, сладкиши, бял хляб, ориз, банани, плодове, които съдържат много фруктоза, нишестени храни запушват панкреатичните канали, с което затрудняват работата на панкреаса и допринасят за натрупването на излишни килограми.

За сметка на тези храни Аюрведа насърчава консумацията на храни с горчив вкус като цикория, артишок, както увеличаване употребата на пресни зелени листни зеленчуци, пълнозърнест хляб, кафяв ориз, спанак, чесън, лук, подправки и Аюрведа билки като куркума, момордика, алое вера, канела, сминдух, горчива тиква, индийски женшен и други.

Тези храни не само помагат за нормализиране на теглото, но и помагат на организма да се освободи от натрупаните токсини, да се подобри работата на панкреаса и да се възстановят нормалните нива на захар и в кръвта.

Лечебни билки подправки

В допълнение към правилното и балансирано хранене, Аюрведа идентифицира много билки и подправки, които помагат при лечение на диабет. Към момента са известени над 1200 билки и подправки, които понижават нивата на глюкозата и които се използват при лечение на диабет. Такива билки и подправки са:

Gymnema Sylvestre

Екстрактът от това растение се използва за лечение на диабет от Аюрведа повече от 2000 години. Дървото е често срещано в Централна и Южна Индия и аюрведа лечители го споменават в древните текстове като „гурмар” или „унищожителя на захарта”.

Gymnema Sylvestre се приема по много начини – като се дъвчат листата, приема се под формата на таблетки или прахчета или като се разтваря във вода и се пие като напитка.

Проучвания за ефективността на лечебното растение при диабетно болни са показали, че растението стимулира секрецията на инсулин, увеличава ефекта от циркулиращия в кръвта инсулин и намалява нивата на кръвна глюкоза.

Редовната употреба на тази Аюрведа билка намалява нуждата от инсулин при диабетно болните от диабет тип 1 и нормализира нивата на кръвна захар при болните от диабет тип 2.

Сминдух

Trigonella Foenum – graecum, по-известна като сминдух се отглежда по цял свят. В Аюрведа за лечение на диабет се използват семената на билката, от които се приготвя напитка или смлените семена се използват за подправка на ястията.

Семената от сминдух имат високо съдържание на фибри и освен това в билката се съдържат компоненти, които имат директен ефект върху понижаване нивата на захар. Проучванията показват, че ежедневната употреба на сминдух може да намали инсулиновата резистентност и да подобри контрола на кръвната захар.

Канела

Тази ароматна подправка напоследък получи заслужено признание дори и от съвременната медицина като ефективно средство за лечение на диабет. Подправката понижава захарта, стимулира инсулиновите рецептори и най-важното, намалява повишаването на нивата на захар след хранене и стимулира отслабването.

Карела

Карела е широко използвана за лечение на диабет не само в Аюрведа, но и в други традиционни лечебни системи. Смята се, че карела работи за намаляване на абсорбцията на глюкоза от червата, стимулира секрецията на инсулин и увеличава приема на глюкоза в мускулните клетки.

Amla

Амла е една от най-мощните билки в Аюрведа, която има мощни антиоксидантни свойства и действа изключително благоприятно на диабетно болните.

Освен това лечебното растение е богато на хром, който регулира метаболизма и спомага за разграждането на въглехидратите и кара организма да реагира на инсулина, което допълнително помага да се запази кръвната захар в нормалните си граници.

Други ефективни билки и билкови препарати са ашваганда (индийски женшен), шатавари, Алое Вера, момордика, билков конфитюр Chyavanprash.

Това е една съвсем малка част от билковите препарати, които се използват в Аюрведа за лечение на диабет и които ефективно участват в обръщането на процеса при болните от диабет тип 2 и за намаляване нуждата от дневните дози инсулин при болните от диабет тип 1.

Йога и медитация

Има една ведическа поговорка, която гласи горе – долу следното: „Добрият съюз може да извърши велики дела”. За успешното лечение на диабет, освен приемането на билкови екстракти и балансиране на храненето е много важно и умът на пациента да е спокоен, а главата бистра.

Участието в практики като медитация и йога помага за установяване на баланс между тялото, ума и духа и оказва благотворно влияние върху изцелението. Често, след като болни от диабет започват да упражняват йога и да медитират забелязват, че несъзнателно избират правилните храни, с които да се хранят и внимават с количеството храна, която приемат.

Освен това медитацията и йогата намаляват нивата на стрес и по този начин играят важна роля в развитието и контрола на диабета. Когато се сблъскваме със ситуации, които възприемаме като стресиращи, тялото ни увеличава производството на „стресови” хормони като кортизон и адреналин.

Хроничният стрес може да доведе до инсулинова резистентност, което на свой ред повишава нивата на захар. При редовна медитация и упражнения по йога нивата на стресови хормони намаляват, което води до по-добър контрол на заболяването.

И така, лекува ли диабет Аюрведа?

Изследване, проведено през 2012 г. в Dev Sankriti, в което в продължение на една година са участвали диабетно болни пациенти е показало ефективно понижение на нивата на кръвна захар. Пациентите са се лекували по методите на Аюрведа, като са променили начина си на хранене и са приемали са естествени билкови препарати.

За една година пациентите са показали намаление на HbA1c или гликиран хемоглобин с повече от един пункт и понижаване на кръвната захар на около 50 мг/дл.

Споменахме това изследване, но истината е, че подобни и още по-добри резултати могат да бъдат постигнати с аюрведичните методи за лечение на диабет.

За разлика от познатите методи за лечение, методите, които се прилагат от Аюрведа не потискат заболяването, а го лекуват. Става дума разбира се за лечение на диабет тип 2 в ранен стадий. Тогава процесът е напълно обратим, а лечението напълно ефективно. При диабет тип 1 състоянието на пациента може да се подобри, като се поддържат нивата на инсулин, но все още не може да бъда напълно излекуван.

И съвсем накрая, лечебните методи за лечение на диабет не само подобряват състоянието на пациентите, но и предотвратяват и други сериозни заболявания, които обикновено съпътстват диабета.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *