Лечение на отоци с помощта на Аюрведа

15.10.2018

Причини за отоците

Отокът (едема) представлява натрупване на течност под кожата и в кухините на тялото, като това натрупване не е обичайно и може да причини болка. Едемата клинически се проявява като подуване.

При оток на кожата се наблюдава хлътване след прилагане на натиск върху малка област, като това хлътване остава и след прекратяване на натиска. Най-често срещаният вид е приферен кожен оток, който възниква в резултат на задържането на вода. Този вид може да бъде причинен от бременност, болести на някои системи, в резултат на сърдечна недостатъчност или поради разширени вени, дерматит, ухапвания от насекоми и тромбофлебит.

Отоците, които не хлътват може да са свързани със състояние като микседем, липедем и лимфедем. Съществуват и видове отоци, причинени от сериозен недостиг на протеини.

Отоците на лицето могат да се появят на различни места, като те могат да останат там за различен период от време. Този вид отоци могат да се дължат на синдром на Мелкерсон-Розентал (това заболяване се характеризира с частична лицева парализа, патологични гънки по езика, хроничен задух и затруднен говор), чернодробна цироза, базедова болест, наднормно тегло и други.

При подуване на крайниците се наблюдава натрупване на течност в тъканите на крайниците, което води до оток и подуване. Този вид отоци може да се дължи на алкохолизъм, травми, дълго стоене в изправено положение, фрактури, прием на много голямо количество сол, бременност, химиотерапия, рак, лимфна обструкция, целулит, сърдечна недостатъчност и други.

Съществува и оток на ставите на пръстите на ръцете. Тогава се наблюдава подуване на съответните стави, като не задължително всички стави са засегнати. Симптоматиката се изразва в зачервяване и болка в ставите, промяна в кожното оцветяване в зоната на ставите, затруднено движение на пръстите, деформиране на ставите на пръстите, изтръпване и слабост.  Този вид оток се причинява от ревматоиден артрит, подагра, остеоартрит, старчески артрозни изменения, тумори и костни кисти на пръстите, неправилно кръвоснабдяване и инервация на пръстите и други увреждания на ставите на пръстите.

При отоци, причинени от ухапване от насекомо се наблюдава подуване в областта на ухапването. То може да бъде причинено от ухапване от пчели, оси и комари, както и от влечуги, паразити, които могат да причинят анафилактичен шок (тежка алергична реакция, която възниква спонтанно и често причинява смърт), както и други алергични реакции и т.н.

Съществува и оток на подкожната тъкан, като при него се наблюдава голям обем от течности, намиращо се в междуклетъчните пространства или в кръвоносната система. Този вид едема може да се дължи на продължителен период на обездвижване, употреба на някои медикаменти, стероиди, притискане на нерви, бъбречни заболявания, сърдечна недостатъчност, болести на щитовидната жлеза, кръвни съсиреци и други.

Отоците са задържане на течности. Те могат да бъдат предизвикани от външни фактори – ухапване от различни насекоми, изкълчвания, натъртвания и др. Възможно е също така да бъдат причинени от алергична реакция на организма при прием на храни или лекарствени средства, към които даденият човек има непоносимост.

Много често обаче причината е в настъпил дисбаланс на Дошите – трите енергии, всяка от които ръководи определена част от процесите в организма, съответно дейностите на органите и тялото.

Проблемът може да е от излязла от равновесие Кафа, която е "водната Доша" и с нея са свързани течностите в тялото. Поначало хората с Кафа тип тяло са предразположени към отоци в по-голяма степен от другите, което се засилва с напредването на възрастта.

Подуванията може да са също така заради разбалансирана Вата – енергията на всички възможни движения в организма – на кръвта, на лимфата и т.н.

Може да е и от Пита – при проблеми с храносмилателния огън се нарушава метаболизмът и в тялото се натрупват вредни токсини, които блокират фините пътища на енергийните потоци.

Много често нарушенията на енергийния баланс са комплексни – с отклонения и при трите Доши, защото проблемите при едната верижно провокират проблеми и при другите две. Така например от въздушната Вата, която потенциално е най-нестабилна, зависят и Кафа, и Пита, тъй като без Дошата на движенията, енергийните им потоци не могат да протичат в тялото.

Блокажът може да е в различна степен и да засегне по различни начини едната, двете или трите Доши, но при всички положения води до нарушени процеси и функции на органи и системи. Така отоци могат да се появят заради нарушена дейност на сърдечно-съдовата система, на бъбреците, уринарни проблеми, при менструацията на жените и много други. Съответно подуванията могат да се появят и в различни зони – ръце, крака, лице.

Лечение на отици с Аюрведа | Ayurvedasofia.bgОтоци и лечение

Отоците обикновено са продължителни, особено ако са предизвикани от вътрешни фактори- енергиен дисбаланс, довел до нарушения в дейностите на различни органи. Всяко състояние е строго индивидуално и лечението трябва да е с лекарски консулт. Може обаче да се очертаят някои принципни неща.

Ако енергийният баланс не се възстанови, отоците и да се облекчат с някакви средства, то ще е временно и подутините ще се появят отново. Затова при лечението на отоци, както и на всички здравни проблеми,  

Аюрведа използва комплексни методи според причината, предизвикала подуването. Прилагат се билки и масла, масажи, билкови компреси, вани и т.н. Освен за баланса на Дошите, с тях може да се въздейства за освобождаване от течностите като естествени диуретици, също и за детокс, противовъзпалително, антибактериално, болкоуспокояващо и т.н. Срещу отоците са полезни чайовете от мента, шипка, маточина, сушени ябълкови кори и др.

Храненето също е част от лечението

Като диуретични храни и подправки се препоръчват ориз, ечемик, царевица, моркови, целина, червени боровинки, нар, кориандър, магданоз. Подходящи са и някои бобови растения – нахута, леща, бакла.

За хората с Пита телесен тип е препоръчително да се избягва соята, картофите, чушките, патладжаните, спанака, лука. По преценка на доктора при тях могат да се използват някои  горчиви лаксативи като например ревен. За огнената Пита се използват диуретици със силно охлаждащо действиемед, банани, гокшура и др.

Ако пациентът е тип Вата, противопоказни са прекалено сухите и леки храни. Като диуретичи се препоръчват  ашваганда, сарсапарила, гокшура, а подходящи лаксативи са рациновото масло и  трифала.

За Кафа е препоръчително да се избягват млечните продукти, особено сиренето, и мазните храни. Изписват се горчиви и люти диуретицичервен лют пипер, плодовете на хвойна, мечица. Билките при Вата е добре да се приемат с топла вода или мляко, за Пита е подходяща хладката вода или сок от алое, за Кафа – мед.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *