Видове лечебен масаж в аюрведичната практика

06.01.2024

Различните видове лечебни масажи в аюрведичната практика имат доказано благоприятно въздействие върху тялото и духа на човека.

Терапевтичните аюрведични масажи са неразделна част от лечебните практики, похвати и методи, които се прилагат в индийската медицина. 

От своя страна те могат да се различават, според тяхното предназначение и вида на травмата, която целят да преодолеят. 

Видове лечебен масаж в аюрведичната практика

Лечебната сила на масажа в аюрведичната медицина – принципи и философия

Масажът в аюрведичната медицина от векове е осъзнат като лечебен способ, които може да се практикува наред с всички останали терапевтични процедури и оздравителни методи за положителен ефект върху организма

Аюрведа масажите винаги се правят с помощта на масажни масла, които най-често са на билкова основа. 

Самите масла се приготвят като комбинация на екстракти от билки, етерични масла плюс витамини. 

За тяхната направа се използват екологично чисти лечебни растения, които сами по себе си са познати със своите полезни качества от векове на хората. 

Това може да са отделни части на растенията, включително семена от:

  • слънчоглед;
  • сусам;
  • грозде и много други.

Могат да са и цели плодове и ядки като кокос, бадем, орех.

Използват се много често и екстракти от лайка, лавандула, алое вера, невен и още куп билки, които, освен че съдържат полезни съставки, имат ароматерапевтичен въздействие върху човешкия организъм.  

Чрез самия масаж се третират различни зони от тялото. Подобни лечебни похвати са в основата на съвременната кинезитерапия, която е продължение на практики, познати от древни времена. 

Днес лечебният масаж се извършва от обучен масажист, но с развитието на технологиите съществуват многообразни лечебни уреди, с чиято помощ също може да се осъществява автоматичен масаж. 

Видове лечебен масаж в аюрведичната практика

Видове лечебен масаж в Аюрведа

Всички лечебни масажи в Аюрведа носят различни наименования и следват познати практики от специалистите, за да се постигне търсеното възстановително и профилактично въздействие върху организма. 

Ето някои от най-разпространените терапевтични практики, които се прилагат в аюрведа центровете за лечебен масаж в София.

 Абянгам терапия

Така се нарича масажът с масла, който е познат и прилаган от аюрведичните лечители от векове насам. С негова помощ се въздейства върху мускулните групи, използва се за лечение на органите, за релаксация и за цялостно тонизиране на организма.  

Абянгам масажът се препоръчва за постигане на баланс вътре в нас и с околния свят. Терапевтичният ефект на масажа се дължи до голяма степен на маслата, които се втриват в тялото по време на самата процедура. 

Те се нанасят бавно по кожата и с плавни движения масажистът постига подобряване на циркулацията на кръвта.

Аюрведа лечителите прибягват до абянгам масажа с профилактична цел при жени, които са предразположени към кистозни яйчници, например. 

Полезен е също така за релакс на дамите, които наскоро са станали майки като лечебен масаж на кръста. Приложим е и с превантивна цел за съхранение на тялото и духа здрави.  

Видове лечебен масаж в аюрведичната практика

Мука Абянгам

При този масаж фокусът е човешкото лице. Той се прилага с лечебна и с козметична цел. Голямо значение тук има подборът на маслата на билкова основа. 

Голяма част от растенията имат доказана положителна роля върху кожата по главата, където има изключително деликатни зони. 

Освен че помагат да се отпуснат мускулите по лицето, мука абянгам практиките се прилагат с разкрасителни и подмладяващи функции, тъй като въздействат върху бръчките в зоните около очите, челото и устните. 

 Пада Абянгам терапия

Укрепващо и релаксиращо е въздействието от пада абянгам терапията, която се прилага върху човешките ходила и подбедрици.

Задължително е също и тук използването на билково олио, приготвено по аюрведичните принципи. Като цяло този масаж има изключително успокояващо действие. 

Ето защо той е препоръчителен като антистрес терапия, която подобрява съня. Не само отпуска краката, но може да се използва за намаляване на напрежението на мускулите около очните ябълки и меките тъкани

Удвъртанам

Целта на подобен масаж е да се премахнат мъртвите клетки по удебелените части на кожата. Затова се счита, че удвъртанам подобрява метаболизма и има ефект върху цялостното здравословно състояние

Самият масаж представлява пилинг на кожата, който се постига с помощта на прахообразни продукти на билкова основа, които се втриват енергично в определени зони на тялото.  

Широ Абянгам терапия

Лечебната масажна практика от този вид се концентрира върху горната част на тялото. Масажистът въздейства върху зоните в областта на главата, врата и раменете, както и при болка в средата на гърба.

Широ Абянгам терапия се препоръчва при:

  • главоболие;
  • схванат врат;
  • скованост в раменния пояс;
  • болки в гърба или при плексит. 

Този масаж също премахва напрежението на врата и подобрява съня, когато той е нарушен при депресивни състояния. 

Марма масаж и рефлексотерапия

Терапията, която се концентрира върху Марма масажа, залага на въздействие върху онези точки от тялото, които възстановяват физическото, емоционалното и психическо равновесие на организма. Всъщност това представлява лечебен точков масаж. 

Думата марма произхожда от санскритското название марр, което буквално означава “удря се”. 

Така наречените мармови точки са познати от хилядолетие на лечителите и са използвани още преди векове при оперативни лечебни процедури на пациентите. 

Рефлексотерапията пък представлява стимулиране на вътрешните органи чрез масаж на тялото. 

Тук отново се търсят точките на ръцете и ходилата, които имат въздействие и са свързани с даден орган. Най-разпространен е масажът на стъпалата. 

Видове лечебен масаж в аюрведичната практика

Джану васти

Популярният аюрведа масаж се концентрира върху коленете, които се третират със затоплено олио. Прилага се при проблеми със ставите, болки и дискомфорт в тези зони, при болести на опорно двигателния апарат  и ошипяване

Джану васти е терапия с възстановителни ползи за лечение при болки в коленните стави, както и при дискова херния

Нася терапия 

Масажът Нася представлява лечебная терапия, чрез третиране с билкови масла на човешкия нос. Зоната е изключително деликатна, но се прилага за цялостна детоксикация на главата.

Най-вече подобрява мириса и изобщо сетивните усещания на пациента. Изключително препоръчителна е като метод за подобряване на концентрацията и мозъчната дейност.  

Карнапурнам

За разлика от Нася терапията, тук се капе олио в ушите. Процедурата се използва при възпаление на слуховия апарат, за възстановяване на слуха и лечение след простудни заболявания на главата. 

Видове лечебен масаж в аюрведичната практика

Заключение

Аюрведа проповядва постигане на хармония, което изисква мир с вътрешния и външния свят, баланс между физическо, психическо и емоционално състояние. 

Масажите помагат не само за облекчаване на болките и физическите страдания, но и за успокоение, тонизиране и възстановяване на организма.

Индийските масажи са с широк спектър от ползи, което ги прави разпространени и предпочитани по цял свят, а и се предлагат на поносими цени.

Аюрведа използва подобни терапии и техники на лечебен масаж като част от цялостната система за поддържане на организма в кондиция, за подобряване на имунната система, за справяне с напрежението и предотвратяване на тежки здравословни проблеми с нервната система

Снимки: https://pixabay.com

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *